Stereo Banana spremna da dijeli energiju sa svim ljudima ovoga svijeta

Fb page Stereo Banana

Piše: Miroslav Tanasković
 
Niški Hip hop sastav Stereo Banana čini dvojac Marko Anđelković Naopak i Nemanja Nedeljković Nemus. Grupa je izdala dva albuma, Šijemo Sambu (2013) i Munje Nebjeske, koji je izašao prošle godine. Sve tekstove Stereo Banane piše Naopak, a muziku radi Nemus. Naopak nam je izašao u susret i sa njim smo razgovarali kako je bilo na početku, o muzičkom pravcu grupe, i šta možemo očekivati od njih u budućnosti.
 
BYN: Koliko godina Nemus i ti radite zajedno, i kada je tačno bend počeo sa radom?
 
Naopak: Što se naše saradnje tiče, radimo zajedno praktično otkako smo se upoznali, prije 19. godina. Prvo je to bilo pisanje naivnih rep tekstova i akapela izvođenje jer nismo razmišljali o muzičkim podlogama tada. Prvi nastup u ovom sastavu smo imali u četvrtom razredu gdje smo pred cijelim odeljenjem i učiteljicom repovali Duku Dizel od Montenigersa. Ime Stereo Banana nosimo od 2007. godine, kada smo cijelu noć htjeli da snimamo nešto i nismo uspjeli da se povežemo, da bi na kraju shvatili da nas u svemu sprečava stereo banana koja je stajala tamo gdje joj mjesto nije. Tada smo odlučili da Stereo Bananu postavimo na mjesto koje joj pripada.
 
BYN: Postoji li adekvatan naziv za žanr Stereo Banane?
 
Naopak: Da. Taj žanr je Kungfuzija. To mi je jednom palo na pamet dok sam gledao našeg prijatelja iz djetinjstva Milana Stamenova kako trenira Wing Chun. Mi smo rodonačelnici tog pravca i kao svaki pioniri spremni smo da podnesemo pritisak. Nosimo zastavicu na čelu kolone i tabamo stazu za nove polaznike.
 
BYN: Jeste li od početka zamišljali da muzika benda bude onakva kakva je danas?
 
Naopak: U početku je to bilo zamišljeno kao predah od ozbiljnih solo projekata kojima smo obojica bili posvećeni, ali svakim danom je sve više bilo jasno da će zajednička stvar kad-tad da postane prioritet. Nismo zamišljali kako će sve to da zvuči u startu, samo smo htjeli da se prepustimo i da u što originalnijem maniru maštu pretočimo u realnost.
 
BYN: U septembru prošle godine je izašao novi album, kako su dočekane Munje Nebjeske, kakva je reakcija publike i da li ste vi zadovoljni?
 
Naopak: Sve reakcije koje smo vidjeli i čuli za sada su bile isključivo pozitivne, mada ne vidimo da se priča omasovila u toj mjeri u kojoj bi mi to željeli. Moja majka je oduševljena, kaže da ne može da vjeruje da je to što sluša u stvari njeno dijete. Pa vi sad vidite. Mi smo veoma samokritični, ali mislim da govorim u ime obojice nas kad kažem da je ovaj album sigurno nešto najbolje što smo uradili u životu do sada.
 
BYN: Kakva je šansa da Stereo Banana zasvira uživo sa bendom?
 
Naopak: Od početka gajimo takve ambicije, ali što više ljudi to više troškova. Radićemo s bendom nešto sigurno, ali kad, u kom sastavu i u kojoj mjeri, stvarno ne znam sad da vam kažem precizno.
 
BYN: Posle spota Melem, priprema li se nešto novo?
 
Naopak: Sprema se gomilu singlova sa ovog albuma. To imamo u planu, vidjećemo sta ćemo sve da realizujemo. Zacrtali smo neke ozbiljne projekte, tako da ako neko hoće da izdvoji neka sredstva da nas podrži, mi ćemo automatski uzeti taj prijedlog u razmatranje.
 
BYN: Imate li ponuda van Balkana, i možemo li u budućnosti očekivati album na engleskom jeziku?
 
Naopak: Bilo je nekih govorkanja o nastupima po Evropi, ali to će još malo da sačeka. Da, naš okvirni plan je da sledeći album radimo za svjetsko tržište, ali na ovim prostorima se planovi mijenjaju iz sata u sat, tako da ko zna šta nosi sutra. U svakom slučaju, mi smo u svakom trenutku spremni da dijelimo energiju sa svim dobrim ljudima ovog svijeta.
 
BYN: Ide li Stereo Banana ove godine na turneju, i imate li u planu posjetiti BiH?
 
Naopak: Iskreno se nadam da ćemo nastupati češće nego što je to do sada bio slučaj. U Sarajevu smo bili već dva puta i bilo je fenomenalno. Osjećamo se kao kod kuće. Radimo na tome da u narednom periodu udarimo muški, ušijemo cijeli region i da svuda posadimo sjeme Kungfuzije. 

Tags: