Talenat i naporan rad formirao je Daan Van Stiera i DJ Deciva

Eldar

Piše: Lejla Karkelja
 
Mašta, ljubav prema muzici, talenat i naporan rad osnovni su uslovi da bi se neko probio u svijetu muzike. Nedim Limo i Eldar Deljkić, poznatiji kao Daan Van Stier i DJ Deciv, mladi su DJ-evi koji su to uspjeli. Svojim nastupima, ovi momci plijene pažnju poznatih DJ-eva i producenata. Sa Eldarom i Nedimom razgovarali smo o njihovim počecima i općenito elektro sceni u BiH.
 
BYN: Kako se rodila ljubav prema muzici?
 
Nedim: Ljubav prema muzici rodila se zajedno sa mnom. To je oduvijek dio mene.
 
Eldar: Ljubav prema muzici se pojavila prije 5 godina, kada sam slučajnim preslušavanjem kanala na youtube-u naišao na tada jednog od najboljih DJ-eva svijeta, Fedde Le Grand-a. Njegova specifična muzika i njegovo umijeće rada na mikseti me zadivilo i odlučio sam da probam taj "posao".
 
BYN: Kada ste se počeli ozbiljno baviti ovim pozivom? Sa koliko godina?
 
Nedim: Sa 13 godina sam se počeo baviti DJ-ingom, sa 15 audio produkcijom, a sa malo ozbiljnijim nastupima sam počeo prije dvije godine.
 
Eldar: Sa 16 godina sam dobio prvu priliku da se iskušam u tom poslu. Radio sam u Basement-u i tada sam prvom prilikom briljirao sa muzikom i radom na mikseti i shvatio sam da je to moj poziv. Samo to umijeće bilo je primjećeno pa su pozivi za rad i u drugim mjestima počeli pristizati.
 
BYN: Ko su vam bili uzori?
 
Nedim: Na samom početku uzori su mi bili Tiesto i Armin van Buuren, međutim rastom scene i dolaskom novih DJ-eva, lista onih čiji rad cijenim i pratim se dosta proširila, a najdraži od njih mi je DJ Dannic.
 
Eldar: Na samom početku uzori su mi bili: Fedde Le Grand, Roger Sanchez, Afrojack. Međutim kroz godine rada, počeli su se novi DJ-evi pojavljivati i tako moje interesovanje prema njima. Ali ljubav prema prvim uzorima nikada ne prestaje.
 
BYN: Koji je vaš pravac na kojem najviše radite?
 
Nedim: Najčešće radim melodičnu Progressive House muziku, ali opet zavisi od raspoloženja i inspiracije u kojem će pravcu slijedeća pjesma ići.
 
Eldar: Pravi DJ, mora znati svaki stil. Svirati ga i znati koji stil odgovara okruženju. Tačnije publici. Stil koji ja volim slušati i koji preferiram svirati je Elektro, Tech-House.
 
 
BYN: Kako ste se „probili“ jer već sada ste dosta priznati?
 
Nedim: Nastupi u Sarajevu, ali i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine (Goražde, Jelah, Zavidovići...) pomogli su mi da se čuje za mene. Pored nastupa za moju prepoznatljivost je zaslužna i produkcija kroz koju sam dobio support i jak feedback širom svijeta od nekih većih imena u svijetu muzike.
 
Eldar: Tako reći "probio" ili postao poznat uspio sam prije dvije godine kada sam izabran da sviram na Maturantskoj paradi za Bosnu i Hercegovinu. To je bila odskočna daska za mene. Poslije toga je došao i poziv za SFF. Od tada su moje svirke samo važnog karaktera.
 
BYN: Da li ste učestvovali na nekim takmičenjima, festivalima i sl.?
 
Nedim: Nastupao sam na Elex Festival-u 2013-e godine u Goraždu, a što se tiče takmičenja, učestvovao sam na DJ Contestu u sarajevskom klubu "Sloga" i osvojio drugo mjesto.
 
Eldar: Prvo moje takmičenje je bilo ove godine. Organizator tog takmičenja je bio "Connect Sarajevo".
Nažalost na našim prostorima nisu zastupljena takmičenja toliko, tako da kada se pojavi moraš dati svoj maksimum. Prvo moje takmičenje sam i osvojio. Iz svirke u svirku moje iskustvo i umijeće je raslo, tako da sam imao potrebnu vještinu za osvajanje.
 
 
BYN: Gdje sve nastupate sa vašim mixevima?
 
Nedim: Sa svojim mixevima nastupam na svim nastupima, bilo u klubovima, festivalima i sl.
 
Eldar: Nastupam po pozivu. Organizator se javi na moju Facebook stranicu, ili e-mail. Najčešći nastupi su mi u Sarajevskim diskotekama.
 
BYN: Kakvi su vam planovi za naredni period?
 
Nedim: Za naredni period planiram izbaciti jos tri pjesme, vrše se pregovaranja i sa jednim producentom iz Egipta vezano za suradnju, te nekoliko nastupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
 
Eldar: Sada, tokom zimskog perioda radit ću na bližim relacijama. Sljedeće godine, početkom ljeta, planiram turneju. U planu su BIH, Srbija i Crna Gora.
 
 
Sve je više ljubitelja ove vrste muzike. U Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine ove godine nastupila su velika svjetska imena poput: Fatime Haji, DJ Tomcrafta, Cristiana Varele, Umeka, Carla Coxa, Fernande Martins, Deborah de Luce, te neka popularna imena iz našeg regiona poput Aleksandra Gruma,Marka Nastića, DJ Worde i mnogih drugih. Međutim i pored tako velike potražnje mjesta gdje se mogu odražti eventi ovog tipa su rijetka. Najčešće su to klubovi kao što su Sloga, Club Kriterion, Underground, Basement ili Dom mladih Skenderija.
 
U prilogu se nalazi link najnovijeg mixa: Daan Van Stier – „Rapsody“ 
https://soundcloud.com/daanvanstier/daan-van-stier-rapsody
 

Tags: