Legende nikada ne umiru, one žive kroz svoja dela

arci

 
Piše: Ana Prodanov
 
Protekli vikend u Nišu je nesvakidašnjim kulturnim manifestom obeležen rođendana nedavno preminulog umetnika, Nebojše Prvulovića Arčija. Sećanje na Arčijev lik i delo, inspirisalo je i dalo ideju njegovim prijateljima i saradnicima da mu odaju počast putem muzičkog i likovnog izraza.
Pozitivna energija kružila je Davidovom ulicom i Niškim kejem, dok je ogroman broj Nebojšinih prijatelja stvorio je prijatnu i toplu atmosferu . Uz pozdrave i smeh, sećali su se i govorili svoje dogodovštine sa Arčijem, dok su drugi uživali u šarenolikom muzičkom programu.
 
Za ljubitelje gitarskog zvuka, u klubu Feedback održana je višečasovna serija koncerata 8 niških bendova: Eyot, There, Naopak i Ništarije, Marconiero i Jayus Jazz, Kontras, Dok 7, 5% kritične mase i Bokal oseća stvarnost, dok su u Preduzeću Splunge bili izloženi Nebojšini radovi uz pratnju elektronskog prizvuka za koji su bili zaduženi Stameni i Mad Prophet, gde je takođe premijerno prikazan spot punk benda Dok 7 za pesmu koju je napisao Arči „Prva ljubav zaborava nema“ .

 
Vladimir Stanković, jedan od organizatora govori o tendenciji da ovaj minifestival postane tradicija i cilju skupljanja sredstava kako bi se osnovao fond koji bi finansirao dešavanja vezana za lik i delo njihovog prijatelja.
 
"Imamo u planu da se ova manifestacija održava i narednih godina sa željom da preraste u nesto dosta veće i ozbiljnije. Trenutno smo napravili neku malu finansijsku podlogu za sledeća dešavanja ali je to svakako nedovoljno tako da moramo razmišljati o sponzorima," objašnjava Vladimir.
 
Pored toga što je bio neosporivo talentovan umetnik, Nebojša je bio izuzetan prijatelj i čovek, koji je voleo ljude I koga su ljudi voleli I cenili, te im nije bilo teško oko u organizacije njegovog komemoranduma.
 
"Nije bilo potrebe za ujedinjavanjem, Arči je to odavno ujedinio. Ideja nam je bila da za prvi fest okupimo ljude sa kojima je Nebojša saradjivao na ovaj ili onaj način. Svi su se odazvali kao da su znali da će to da se desi, samo je bio potreban neko da zakaze datum," priča Stanković.
 
Kako Vladimir kaže sam Arči i prijateljstvo sa njim je ujedinilo ove ljude, a samim tim povuklo i one koji nažalost nisu bili u prilici da lično poznaju Nebojšu.
 
“Par drugara je čak u toku tonske probe došlo u Feedback i pitali nas da odsviraju koju pesmu. Isto se dešavalo ispred Feedbacka gde su umetnici samo pristizali i svakom je bilo zadovoljstvo da učestvuje u dogadjaju."
 
Veliki odaziv sugrađana koji su bili oduševljeni ovim dešavanjem, smetao je ipak organima reda, te su uz opomenu skratili trajanje programa I udaljili umetnike I posetioce iz dvorišta Feedback-a.
 
"Nema mnogo razumevanja od strane lokalnih vlasti za značaj ovakvih događaja u gradu, to su pokazali godinama unazad sa dosta uništenih festivala. Dolazak organa reda kojima je smetao umetnički performans i postavljeni štafelaji ispred kluba dosta govori o tome gde smo sa kulturom," primećuje Vladimir.
 
Svi učesnici su specifičnim izražajem na ovaj način zahvalili Arčiju na uticaju ličnih, životnih i profesionalnih aspekata svakog od njih kao i na doprinosu sijasetu znamenja niške kulturne scene. Arči će živeti među Nišlijama kroz priče svojih prijatelja, kroz umetnička dela na koži drugih ljudi, ali i kroz pesme koje je napisao i davao svakoj lični pečat.

 

Tags: