Mladi nezaposleni, ali i neaktivni

mladi2

Piše: Jovana Strahinić
 
Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji približno 48 %, dok je u zemljama Evropske unije taj broj upola manji.
 
Statistički podaci pokazuju da problema nezaposlenosti ima i u razvijenim demokratijama, ali se u njima razvijaju strategije, postoje podsticaji za zapošljavanje mladih, dok je u Srbiji ovaj problem i dalje na marginama društvene debate.
 
Još više zabrinjava podatak da je 70 % mladih zapravo neaktivno, a tu spadaju i oni koji se ne nalaze u bazi nezaposlenih.
 
Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi 439 hiljada mladih starosti od 15 do 25 godina i oni čine oko 12 % ukupnog stanovništva, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku polovina toga su studenti. Postavlja se pitanje šta sa dešava sa preostalih više od 200 hiljada mladih ljudi u Srbiji?
 
Koliko su mladi isključeni iz društvenog i političkog života u Srbiji pokazuje i podatak istraživanja Centra za istraživanje Transparentnost i odgovornost da mladi ne znaju skoro ništa o političkom i društvenom sistemu u kom žive. Samo 10 % mladih ocenilo je da „zna dosta“ o uređenju vlasti, radu parlamenta, tome kako se biraju poslanici i o politici u Srbiji uopšte.
 
Da li je moguće biti produktivan u društvu koje ne poznaješ?  

Tags: