Čudne porudžbine Nišlija u kafiću

slika

Piše: Anđela Jovanović
 
„Mala puna do pola“, „mlakačak ekspreso“, „blue laguna bez ono plavo“, samo su neke od porudžbina koje su radnici Green Bara dobijali od Nišlija, a kako ne bi nikada zaboravili ove interesantne porudžbine, rešili su da u svesci zapisuju gafove gostiju.
 
Već duže vreme pomodarstvo je ispijati kafu u kafiću, ali interesantno je to da mnogi ne znaju da naruče ono što žele.
„Desilo mi se da sam od mušterije dobila pitanje od čega imamo limunadu?“, kaže konobarica kafića u glavnoj ulici Niša.
 
Jedan od glavnih problema navode to da čak i u trenutku kada žele da se nasmeju prilikom primanja porudžbine, ne smeju to uraditi.
„Kada mi je jedna devojka zatražila espreso sa šlagom, žutim šećerom sa strane i đus na sobnoj temepraturi, umalo nisam izvrnuo ajncer od smeha“, govori kroz smeh konobar.
 
Vrlo često zatraže šveps bitertonik, frejp od mleka, ali i limunadu od borovnice. A dešava se i da se zbune prilikom naručivanja pa izgovore: „Duži s mlekom, neumućeni hladan“. Ukoliko ste iskusni konobar, verovatno se pretpostavlja da treba protumačiti ove zahteve.
 
Jednom prilikom je jedan dekica rekao konobarici: "Mnogo vam je lep ovaj sladoled, ali bio bi još bolji kad ne bi bio ladan."
 
Stiskana pomorandža je preskupa za njihove standarde, a kada dobiju flašu vode u kojoj je grančica nane, pitaju se šta će im travke unutra.
 
"Retko se desi da mladi postavljaju ovakva pitanja, to su uglavnom stariji ljudi koji su u svoje vreme izlazili po kafanama ili hotelima. Mlađe generacije su već dosta upoznate sa "rečnikom" u kafiću", zapaža jedan od radnika.
 
Postavlja se pitanje, da li kada vide u cenovniku "biznis kafu" pomisle da uz nju umesto šećera dobijaju posao? Ranije jesu, ali sada ne. Ali nikada ne ostavljaju parče pomarandže koje dobiju u čaši koka kole, ostane samo kora i cevčica.

 

 

Tags: