Tvrđava Husein-kapetana Gradaščevića turistički dijamant

d

Piše: Jasmin Ibrić
 
Ono po čemu je sigurno bogata Bosna i Hercegovina jest kulturno-historijsko naslijeđe. Gotovo da nema mjesta u kojem nema tragova prošlosti . Razna historijska zbivanja na tlu Bosne i Hercegovine, doprinijela su da je danas Bosna zemlja sa jedinstvenom kulturno-historijskom baštinom.

Spomenici kulture koji predstavljaju i na dogledan način oslikavaju vrijeme svoje izgradnje, dobro su očuvani. Tvrđava u Gradačcu jedan je od veoma dobro očuvanih historijskih spomenika. Postojala je decenijama prije prvog gradačačkog kapetana Mehmeda, a on je 1765. godine renovirao tvrđavu. Tako je ona postala administrativno sjedište gradačačke kapetanije. Unutar tvrđave nalazi se oko 18 metara visoka trospratna kula sa tornjem na vrhu.
 
Podigao ju je Husein-kapetan Gradaščević, poznatiji kao „Zmaj od Bosne“. I pored teškog vremena kroz koje je prošla, “gradačačka kula“ prkosi prošlosti. Danas je ona simbol općine Gradačac. Tvrđava svojom arhitekturom privlači veliki broj turista, kako iz zemlje tako i šire. Ispod tvrđave se nalaze tuneli koji su, zbog urušavanja i neprohodnosti, ostali neistraženi. Sumnja se da tuneli sežu i do Odžaka, koji je od Gradačca udaljen oko 25km.
 
Veoma dobro očuvana Husein-kapetanova kula dokaz je da bosanskohercegovački narod poštuje svoju prošlost. Da bih se približili Evropi, neophodno je ulagati u promociju i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, jer na taj način direktno ulažemo u promociju vlastite zemlje.

Tags: