„Ako odabereš posao koji voliš nećeš morati da radiš nijedan dan u svome životu“

Piše:Karkelja Lejla
Foto: Kenan Rašinlić
 
Osamnaestogodišnji bosanskohercegovački glumac, Ismir Gagula nakon svog prvog većeg projekta, filma „Djeca“ ponovo će se pojaviti na velikim i malim ekranima. Ovaj srednjoškolac niže svoje uspjehe, a ako već do sada  niste,  zasigurno ćete čuti za njega u budućnosti.
 
 
BYN: Kada je bio tvoj prvi susret sa glumom?
Još kao dijete sam izražavao želju za glumom, pa sam se još od malih nogu i počeo baviti njome. Već tada sam snimio nekoliko reklama i bio statista u nekoliko filmova.Međutim, moj prvi pravi susret sa filmom bio je na kraju 2011. godine kada sam dobio glavnu ulogu u filmu "Djeca" rediteljice Aide Begić. U svim srednjim školama u Kantonu Sarajevo održavane su audicije. Odlučio sam se prijaviti, te sam kasnije saznao da sam ušao u uži krug. Kasnije smo imali audicije sa Aidom, nakon čega sam odabran za glavnu ulogu.
 
BYN: Kako je izgledao prvi susret sa kamerama, setom, iskusnim glumcima?
Pripreme su trajale oko tri mjeseca. Tako sam se upoznao sa scenariom i kolegama. Kada smo došli na set, samo su kamere bile novo iskustvo, ali sam se i na to privikao.
 
BYN: Na kojim filmovima si radio?
Pored filma „Djeca“ takođe sam radio na 3 kratka filma u okviru "Sarajevo City of Film" ("Sarajevo grad filma"), a to su: "Morning Prayers" ("Jutarnje Molitve") ; "My, my, my little room" ("Moja, moja, moja sobica") također u oba filma sam ostvario glavnu ulogu i treći kratki film u kojem sam ostvario sporednu ulogu je "The Tourist" ("Turista")
 
BYN: Na kojem projektu trenutno radiš?
Ove godine sam snimao kriminalističku seriju francusko-britanske produkcije "The Last Panthers" režisera Johan-a Renck-a koja bi se počela emitovati u novembru. Radi se o mega projektu i seriju su već kupile vodeće TV stanice u Americi i Evropi.Emitovana je na Canal + u Francuskoj i Sky Atlantic-u u Britaniji. Inspirisana je zloglasnom balkanskom bandom Pink Panther koja je krala dragulje širom svijeta. Pojedini kadrovi snimljeni su u Crnoj Gori ali predstavljaju Bosnu i Hercegovinu.
U seriji također glume Goran Bogdan, Nikola Đuričko, Bojan Dimitrijević te druga velika imena glumačke scene kako iz regiona, tako i svijeta.
 
BYN: Na kojim  filmskim festivalima si bio?
Moje prvo gostovanje na festivalu bilo je 2012. godine kada sam posjetio filmski festival u Cannes-u gdje su "Djeca" doživjela svjetsku premijeru i osvojila "Specijalnu nagradu žirija" i mnogobrojne pozitivne kritike.
Poslije festivala u Cannes-u, iste godine bio sam pozvan i na nas Sarajevo Film Festival koji je otvoren filmom "Djeca".
Također sam gostovao na „Zagreb film festivalu“ kao i na „Festivalu filma“ u Herceg Novom.
 
BYN: Šta je to  što najviše voliš kod ovog  posla ?
Ovaj posao volim zato što me u potpunosti ispunjava i volim to da radim. Volim atmosferu i andrenalin na setovima, rad sa režiserima i čitavom ekipom koja je uvijek prijateljski i pozitivno nastrojena. Posebno mi je drago kada odgledam završen film i vidim reakcije ljudi koji su ga gledali i čujem kritike i pohvale istih, to me samo jos više inspiriše da nastavim ovo da radim i budem što bolji i uspješniji. A znate kako kažu, ako odabereš posao koji voliš  nećeš morati da radiš nijedan dan u svome životu.
 
BYN: Šta planiraš dalje?
Trenutno sam 4. razred Srednje Grafičke škole, a poslije toga planiram da upišem Akademiju Scenskih umjetnosti u Sarajevu.Isto tako imam još neke ponude koje još uvijek nisu konkretizovane i o tome ne bih puno pričao.
 

Tags: