Avio-maketar, jedini u Svrljigu

maketa

 
Piše: Andrija Pavlović
 
Jedini avio-maketar u Svrljigu je momak po imenu Gojko Zvijer koji se specijalizovao za izradu modela vojnih letelica. Ljubav prema avio-modelarstvu razvio je kada je iz hobija počeo da fotografiše vazduhoplove. Ovim specifičnim hobijem bavi se od 2012. godine i član je maketarskog klub „Novosadski Ikar“ iz Novog Sada.
 
Najveću maketu koju je do sada sklopio je helikopter UH-1C u razmeri 1:48 proizvođača Hobby Boss.
 
-Vreme za sklapanje jedne makete je teško odrediti. Sve zavisi koliko ćete posvetiti pažnju detaljima i koliko slobodnog vremena imate na raspolaganju da bi ste se u potpunosti posvetili sklapanju, kaže Gojko.
 
 
Za maketarstvo treba imati "mirnu ruku", Gojko govori da se trudi da maketa bude detaljna što je više moguće, jer je i sam po sebi detaljista u životu.
 
-Zavisi šta maketar želi da prikaže, tu su razna prljanja i ostarivanja makete, dodatnih delova od rezina, pa sve do uređivanja same podloge, tj, piste gde će maketa biti.
 
 
Obzirom na svoju specijalizaciju maketar ističe koji su njegovi omiljeni radovi: "Isključivo sklapam samo vojne vazduhoplove, a omiljena maketa koju sam sklopio je maketa helikoptera UH-1C u razmeri 1/72 proizvođača Hobby Boss. Najviše problema imao sam sa maketom helikoptera Mi-8 u razmeri 1/72 proizvođača Zvezda."
 
 
Koliko je zapravo maketarstvo dostupno prosečnim građanima i šta je potrebno za ovaj hobi?
 
-Dostupnost maketa prosečnim građanima u našoj zemlji je da kažem solidna, ima par prodavnica, a za one koji žele više od toga, tu je i naručivanje iz inostranstva preko interneta. Dodatni materijal zna da bude dosta skup, u većini slučajeva skuplji od same makete.
 
Gojko takođe tvrdi da se od ovog hobija može zaraditi pristojno, ali da nije baš prisutan kod nas.
 
-Nekome to predstavlja dobar prihod. Ja lično ne radim makete za prodaju. Maketarstvo kao hobi na jugu Srbije nije baš rasprostranjen. Ja lično znam par ljudi i to je to. Bitno je da ima nekog koji to radi, sve će dalje vremenom doći.
 
 
Kako i sam kaže maketarstvo je kod njega krenulo sasvim spontano, a da li preporučuje mladima da krenu da se bave ovim kreativnim hobijem?
 
-Ne mogu ja terati nekog da se bavi na silu maketarstvom, sve to krene nekako spontano, čovek krene da se interesuje za neke stvari, vidi da je to zanimljivo i eto. Preporučujem mladima da se bave ovim hobijem, zašto da ne, eto od mene će dobiti savet odakle da počnu i svaku pomoć oko sklapanja i odabira makete. I ne mora da to budu avioni, može tenkovi, brodovi, automobili, sve zavisi šta koga zanima.
 
 
Do sada Gojko Zvijer nije izlagao svoje radove na izložbama, prvo njegovo izlaganje biće 29. maja u Nišu.
 

Tags: