Meri Mišić „slika“ uz pomoć čekića i eksera

meri mišić

Piše: Danijel Frfalanović
 
Novosađanka Meri Mišić je jedina umetnica na svetu koja svoje trodimenzionalne slike stvara samo uz pomoć čekića i eksera, tehnikom koju je sama razvila.
 
Meri je od ranog detinjstva pokazivala sklonost ka umetnosti, stalno je nešto crtala, pravila, svirala i igrala…Išla je u muzičku školu, a završila srednju umetničku školu Bogdan Šuput odsek dizajn grafike u Novom Sadu. Kako kaže, u umetničkoj školi su dosta toga naučili, ali se tamo samo crtalo i slikalo, osetila je potrebu za nečim novim i tako se rodila ideja za „slikanje“ ekserima. (https://www.facebook.com/MeriMisic?fref=ts)
 
„Sasvim slučajno se i desila moja vizija, dodavala sam tati eksere na vikendici i gledala u te kutije sa ekserima i jednostavno ti ekseri su počeli da plešu i skaču ispred mene stvarajući sliku, bila sam fascinirana, i znala sam to je to, tako je sve počelo.“ – navodi Meri.
 
Tehniku slikanja ekserima je sama osmislila jer do sada nigde nije videla, i kako kaže, ovakvim vidom umetnosti se jedino ona bavi na celom svetu, a inspiraciju za svoje slike pronalazi u svemu.
 
„Inspiraciju pronalazim u nekoj izgovorenoj reči, pogledu, snu, mašti, doživljaju. Sliku odmah vidim u ekserima i prenosim je u stvarnost. Neke slike bojim, neke ne. Kad se zakuca ekser po ekser, isto tako, boji se ekser po ekser.“ - kaže ova umetnica.
 
Njene slike zahtevaju dosta truda i vremena, kao i mnogo zakucanih eksera.
 
„Ja stvaram i realne i apstraktne slike i svaka od njih ima svoju priču. Najveću sliku koju sam uradila do sada bila je teška 60 kilograma i imala je preko 56.000 (pedeset i šest hiljada) eksera. Za manje slike mi treba 7-10 dana, a za veće mesec-dva. Treba puno snage i izdržljivosti, ali ja to volim, uživam dok stvaram. Moji radovi su trodimenzionalni, tako da uživo imaju veću upečatljivost. Sa jedne strane, koliko su moje slike jake, muške, sa druge strane imaju i svoju ženstvenost.“ – govori umetnica.
 
Ljudi su, kako navodi, prijatno iznenađeni jer im je neverovatno da od eksera pravi slike, a još više su iznenađeni jer smatraju zakucavanje eksera muškim poslom. Ali ona je zadovoljna i srećna jer je ostvarila svoj san i živi isključivo od umetnosti.

Tags: